IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topic
> Info, pitanja, saveti, sugestije... pametovanje[?!]
j0hNNy bLaZe
post Mar 16 2007, 06:51 AM
Post #1

tagmaster.. znas me - ne znam te!

Group: Members
From: Here & Nowhere
Member No.: 277

khm...
komp mator, vec je za zamenu ali sluzi nekoj svrsi i dalje.
Shuttle ploca [koja podrzava i DDR i SDR RAM memoriju], 256MB RAMa, procesor 1700+, ali, shljaka na 1438GHz, nVidia GeForce 4MX 440, integrisana zvucna i sta jos ... ? hard od 30GB...
Tako je izgledala konfiguracija 2002god, kada je kompish i kupljen. Od tada do dana danashnjeg promenio sam samo HDD (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - 300GB.

PROBLEM: hoce da se zabaguje. blokira u toku BILO KOJE IGRE, cak i solitaire. instalirao drajvere za graficku, instalirao drajvere za plocu- pre i nisam nakon formatiranja a komp je radio. skoro se brankko pozabavio time i kompish je fino radio dok nisam ponovo formatirao HDD [300GB, podeljen na 3, skoro, jednake particije]. pre par dana skinuo neke detonatore za geforce 4 i [za sada] fino radi.

INTERESUJE ME: zasto se sve to izdesavalo kada sam lepo instalirao sve drajvere koje sam i dobio u komp? da li da kupim 2 ili 22 kulera za ovaj novi hard?

ZNAM: da vise nije fora uzeti 512MB vec 1GB min!!! tako da, ako ce RAM memorija resiti problem, da otrcim do prodavnice.

oke, post malo i deluje neozbiljno mozda ali, meni se jako kunta, + me isto tako jako zanima sta je s ovim cudom jer mi je dosadilo da ga formatiram na 20ak-60dana. jeste zdravo sve to, ali, on ne shljaka kako valja ni 5dana posle formate c:

Ajmo kompjuterasi, pomoc, pomoc.

[ako neko ima povoljno ram memoriju, neka se javi PMom. za ove koji ne znaju sta je PM, oni neka se jave privatnom porukom]
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
aksa
post Mar 16 2007, 10:05 AM
Post #2

forumash starosedelac
Group Icon

Group: Moderatori
From: Kruševac / Niš
Member No.: 100

Jel blokira samo u toku neke igre ili ne? Ta ploča se fino pokazala (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jesi možda obratio pažnju koliko vremena prođe od kako uključiš komp do blokiranja? Jesi čistio kulere?
+Quote Post
j0hNNy bLaZe
post Mar 16 2007, 05:21 PM
Post #3

1.Cini mi se da sam jasno napisao da blokira SAMO u toku igre [nekad 5-10min nakon startovanja igre, nekad malo kasnije], sto bi znacilo da mi winamp, bearshare, winmediaplayer i ostale te gluposti, koje su aktivne preko 10h dnevno, fino rade, mozda s blagim opterecenjem, pa hoce da zasecka malo, ili mu treba par sekundi vise dok startuje neki drugi program.
2.Odgovor u 1.
3.Cistio pre pola godine, ali, sad cu 'istusirati' ceo komp!
+Quote Post
ilfil
post Mar 26 2007, 06:55 PM
Post #4

Nova nada KS.NET-a
Group Icon

Member No.: 88

I ja imam slican problem.
Naime konfiguracija je slicna, mada ja ne igram igrice ali osecam veoma veliko opterecenje kompijutera kad je npr. otvoren IE i lupam Word.

moja dijagnoza:
1) fali RAM
2) imam prikacena 2 hard diska, znaci josh ram
3) komp je star za nove programe, znaci vracanje na stare (zamena maticne+RAM...)...

ili da se neki kontejner obraduje nasim kompovima...
+Quote Post
aksa
post Mar 27 2007, 11:12 AM
Post #5

forumash starosedelac
Group Icon

From: Kruševac / Niš
Member No.: 100

@j0hNNy bLaZe
Proveri da li ti je memorija ispravna.

@ilfil
Moguce da nemas dovoljno memorije tj. da su ti drugi programi aktivni u pozadini zauzeli dobar deo...
+Quote Post
ilfil
post Mar 27 2007, 01:29 PM
Post #6

Nova nada KS.NET-a
Group Icon

Member No.: 88

QUOTE(aksa @ Mar 27 2007, 12:12 PM) *

@ilfil
Moguce da nemas dovoljno memorije tj. da su ti drugi programi aktivni u pozadini zauzeli dobar deo...

ma proveravam to stalno, i iskljucujem ih cak sam uzeo i neki MemOptimizer da oslobadja memoriju, ali ne vredi, malo pa malo...meni je ddr na 266, moram da vidim dal ploca podrzava vise pa da kupim neku jacu, na vise mhz
+Quote Post
NERVOUS
post Mar 27 2007, 02:16 PM
Post #7

najnervozniji član foruma
Group Icon

Group: Admin
From: Kruševac
Member No.: 101.729

neces nista da dobijes time sto ces da uzmes brzu, jednostavno samo dodaj memoriju! Meni je komp isto kocio sa upaljenim winampom, explorerom i jos nekim sitnim programom... Imao sam 256, ubacio sam jos 512, i sad radi sasvim solidno!
A taj memoptimizer meni nikad nije pomogao... Ako ne mozes da ponovis comp generalno, makar mu memoriju pojacaj malo, to ce da ti koliko toliko ubrza rad!
+Quote Post
j0hNNy bLaZe
post Apr 1 2007, 03:48 PM
Post #8

I ja kapiram da ce 1GB RAMa sve promeniti, nego, nasao sam ovaj programcic, vidim hvale ga svi kako sistem posle scan&fix fazona odlichno i dosta brze shljaka.

http://rapidshare.com/files/7120015/WIN_Doc_Pro_v3.5.rar

http://www.sendspace.com/file/icufob
+Quote Post
Paja
post Apr 1 2007, 04:36 PM
Post #9

forumash sa iskustvom

Member No.: 133

QUOTE(j0hNNy bLaZe @ Apr 1 2007, 04:48 PM) *

I ja kapiram da ce 1GB RAMa sve promeniti, nego, nasao sam ovaj programcic, vidim hvale ga svi kako sistem posle scan&fix fazona odlichno i dosta brze shljaka.

http://rapidshare.com/files/7120015/WIN_Doc_Pro_v3.5.rar

http://www.sendspace.com/file/icufob

Po meni, nema potrebe (smisla?) u tu masinu stavljati preko 512MB memorije (da ne pominjem da mozes imati problema sa nekim DDR-400 memorijama...
Ako ces da igras igre - ulozi u neku (malo) bolju graficku...
+Quote Post
j0hNNy bLaZe
post Apr 1 2007, 07:06 PM
Post #10

To je inace masina kupljena kod Vas, gosn. Pajo, kraj 2000 ili kraj 2001god. Od tada sam samo HDD 'apdejtovao'.
Ne sluzi meni komp samo za igre. Da sustinu koriscenja kompa vidim u tome, odavno bih kupio neku azdaju koja bi mi samo za to i koristila [graficka-procesor-2GB RAMa, taj neki rad]. Desava[lo] se da zabaguje i u toku otvaranja ili samog rada nekih programa. Najvise me bunilo sto se od skora to desava, jer do pre [recimo] 6meseci nisam imao takvih ni slichnih problema.

Od pre nedelju dana, windows je sam pocheo da brise\cut-uje hal.dll, pa hoce da blokira i pri restartu ne podize windows jer mu fali taj sistemski fajl [koristim WinXP SP2\Win XP Media Centar]. Citao sam nesto po netu da nije neophodno reinstalirati windows, vec da se problem moze resiti prikljuchivanjem drugog harda, naravno, sa OS pa da se taj fajl pronadje, sto je meni malo neizvodljivo al ajd sad.

Popicu jedno Lav pivo, mozda dobijem 207 pa batalim komp na neko vreme, mozda i 'ogrebem' 50000jevreja pa 1000 odvojim za novu masinu [sta je to?!].

Sve U Svemu, Hvala Na Odgovorima\Savetima\Sugestijama.

poz
+Quote Post
Paja
post Apr 1 2007, 07:21 PM
Post #11

forumash sa iskustvom

QUOTE(j0hNNy bLaZe @ Apr 1 2007, 08:06 PM) *

Pajo, kraj 2000 ili kraj 2001god.

Pre ce biti 2001...

Od tada sam samo HDD 'apdejtovao'.

Super je sto rade veliki diskovi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ne sluzi meni komp samo za igre. Da sustinu koriscenja kompa vidim u tome, odavno bih kupio neku azdaju koja bi mi samo za to i koristila [graficka-procesor-2GB RAMa, taj neki rad]. Desava[lo] se da zabaguje i u toku otvaranja ili samog rada nekih programa. Najvise me bunilo sto se od skora to desava, jer do pre [recimo] 6meseci nisam imao takvih ni slichnih problema.

Treba proveriti u kakvom su stanju kondenzatori na ploci i da slucajno nije previse zaprljan CPU cooler - kakva su pokazivanja temperature u radu (i napona)?
+Quote Post
j0hNNy bLaZe
post Apr 1 2007, 07:33 PM
Post #12

Kuler cishcen pre par dana a za temperaturu - editujem malo kasnije [mada, ne baguje mi vise ali provericu je].

HDD=300GB=42stepenaC
+Quote Post
j0hNNy bLaZe
post Apr 1 2007, 07:57 PM
Post #13

system 30, cpu 61 [iz biosa]
+Quote Post
Paja
post Apr 1 2007, 10:24 PM
Post #14

forumash sa iskustvom

QUOTE(j0hNNy bLaZe @ Apr 1 2007, 08:57 PM) *

system 30, cpu 61 [iz biosa]

Dosta je visoka temperatura CPU-a - pretpostavljam da je to bez opterecenja...
Ako je tako, kada opteretis masinu (igre) temperatura moze da dovoljno poraste, da dodje do blokiranja...
Varijanta 1: da se skine cooler i stavi nova termoprovodna pasta
Varijanta 2: zadnjih godina je solidna ponuda kvalitetnih i jeftinih coolera (i tisih!) - mislim da ne bi bilo lose da se zameni...

Mozes da instaliras program speedfan, za ocitavanje parametara iz Win-a:
http://www.almico.com/speedfan432.exe.
Kada ga startujes, imas "tab" charts - ukljuci ga da ti "zapisuje" temperaturu CPU-a i proveri vrednosti pod opterecenjem...
+Quote Post
brankko
post Apr 20 2007, 01:49 AM
Post #15

Studenat :)
Group Icon

From: Shumice.Krusevac >> Centar.Beograd
Member No.: 67

Meni de skoro desavalod a mi je temperatura u idle modu oko 50-60C a cim startujem neki zahtevniji proces (npr. pakujem neku RAR arhivu duze od 3min) PC cpeaker se oglasava da je temperatura dostigla kriticnu granicu ( u BIOS-u podeseno na 75C) i nedugo nakon toga (ukoliko sve ne pogasim) ili zakove komp ili se restartuje (cesca varijanta)

Ne znam sta sve nisam probao, i na kraju sam provalio da je problem sledeci:
Izmedju ventilatora i hladnjaka na kuleru se napravio disk od prasine. Ali nije to ona obicna prasina (u prahu) vec ona kao od cebeta... i napravilo se kao filter od sundjera (debljine 2-3 mm)
Znaci nisam mog'o da verujem. Nikada mi se to ranije nije desavalo.
Fazon je u tome sto sam komp preneo sa starog mesta u drugu prostoriju (iz KSa i BG) i ovde je takav raspored da je u stanu mnogo vise prasine nego u mojoj sobi u KSu (gde je komp ranije bio lociran) tako da se veoma brzo napuni (i ponavljam napuni, jer mi se to nikada ranije nije desavalo - a cistio sam ga na svakih par meseci)

Dz, ne secam se da je kod tebe slicna situacija, al' u svakom slucaju, kad budem svracao, pogledacemo da nije do toga...

p0z
+Quote Post
Akl
post Apr 21 2007, 08:40 PM
Post #16

forumash starosedelac

From: Krushevac
Member No.: 100.165

Ja svaka 2 mes cistim hladnjak i mogu ti reci da je neverovatno koliko se prasine skupi.Jedno vreme su mi pistali svucnici , ja nisam ni znao da me upozorava na temp procesora.Kad sam skinuo kuler i hladnjak ja sam se zabezeknuo.Ipak , vodeno hladjenje je zakon, al cena je malo visoka...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 31st July 2010 - 11:43 AM